1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. И пчелите страдат от студа

И пчелите страдат от студа

Медът, отделен за продажба, се връща обратно в кошерите, за да не загинат насекомите

И пчелите страдат от студа. В Търговище дори пчелари, които от десетилетия гледат кошери не помнят толкова критични месеци, в които вече няколко пъти им се налага да спасяват пчелите си от смърт. За стопаните това означава, че непрекъснато трябва да подхранват пчелите. Дори медът, отделен за продажба, се връща обратно в кошерите, за да не загинат насекомите.

„Изведнъж застудя. Близо два месеца вече с критични минусови температури и това наложи пчеларите да вземат нестандартни мерки, за да спасят пчелите от студ. Слагат се кристализирал пчелен мед, медени питки,” обясни пчеларят Георги Досев, цитиран от Би Ти Ви.

Това са  в пъти по-големи разходи, които няма кой да компенсира, защото от години изкупната цена на меда е без промяна, оплакват се в бранша.

Ниската изкупна цена на меда е причина за пет години броят на пчелните семейства в региона да намалее три пъти. Дори потомствени пчелари, за които това е единствен поминък, решават да ликвидират стопанствата си и да оставят по един-два кошера, колкото да имат мед за вкъщи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.