1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Инсектициди причиняват смъртта на пчелни семейства в Стралджанско

Инсектициди причиняват смъртта на пчелни семейства в Стралджанско

В момента в общината се извършва пръскане с инсектицида „Нуреле дурсбан”

Инсектициди убиват пчели в Стралджанско, алармираха пчелари от общината. В момента в общината се извършва пръскане с инсектицида „Нуреле дурсбан” на площи, засети с рапица, която е в цъфтеж, което създава реални условия за умъртвяване на пчели, категоричен е Митко Митев, председател на Общинско пчеларско дружество в Стралджа, предаде радио "Фокус".

Според чл.33 от Закона за пчеларство изрично се забранява употребата на продукти за растителна защита за третиране върху земеделски култури и медоносна растителност във фаза на цъфтеж. Митев твърди, че такива случаи на нарушение има в Стралджа, Воденичане, Палаузово, Иречеково.

Чрез тези действия на арендатори и кооперации безотговорно се унищожават пчелните семейства, намиращи се в радиус от 3 км от пръсканите земеделски площи засети с рапица. Предвидената глоба за подобно нарушение на законовата уредба е 8000 лв. До момента на територията на общината няма нито един санкциониран, а сигнали в дружеството за измрели пчели не липсват, посочи още Митев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.