1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Масово измиране на пчели е регистрирано в Добричка област

Масово измиране на пчели е регистрирано в Добричка област

Повече от седем сигнала са постъпили от 26 април до момента в Областната дирекция на БАБХ

Масово измиране на пчели е регистрирано в Добричка област. Повече от седем сигнала са постъпили от 26 април до момента в Областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи пред Дарик директорът на ведомството д-р Розалина Брайкова. Съмненията на жалбоподателите са, че пчелите са загинали, заради третиране на пшенични масиви с нерегламентиран препарат. Пораженията са в четири общини на областта – Крушари, Ген.Тошево, Балчик и Добричка. Само в генералтошевското село Средина са поразени 600 пчелни кошера. Засегнати са още пчелни семейства в селата Пчеларово и Безводица.

„Проверките текат, вече са изпратени проби от пчелите и от третираните пшенични площи в две независими лаборатории, изчакваме резултатите” – обясни д-р Брайкова. Тя допълни, че ако се докаже използването на забранени за торене препарати, довели до изтребването на пчелите, на нарушителите ще бъдат наложени санкции, съгласно Закона за пчеларството. Потърпевшите стопани могат да потърсят правата си и по съдебен ред.

Усилени проверки текат в търговската мрежа на региона за качеството на агнешкото месо, преди големия празник Гергьовден, съобщи още д-р Розалина Брайкова. До момента няма установени нарушения. Две са кланиците, които снабдяват жителите на областта с прясно агнешко – в селата Сенокос и Росеново, уточни д-р Брайкова. Тя посъветва потребителите да пазаруват винаги от регламентирани търговски обекти и да следят за качеството на хранителните продукти. Сигнали за нередности и нарушения могат да се подават на горещия телефон на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ - 0700 122 99.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.