1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Мерки срещу отравянията на пчелните семейства в Добричка област

Мерки срещу отравянията на пчелните семейства в Добричка област

Целта е да се съхрани пчеларството в региона

Във връзка с по-интензивното провеждане на растителнозащитни дейности през пролетта, областният управител изпрати предупредителни писма до кметовете на всички добруджански общини. В него се припомня, че е необходимо да уведомят кметските наместници, сдруженията на пчеларите, организациите на земеделските производители, едноличните стопани и кооперациите за стриктно спазване на задълженията им, произтичащи от Наредба № 15/08.04.1985 г. за опазване на пчелните семейства от отравяне при пръскане с химични препарати. Нужна е координация на мерките от всички заинтересовани страни, за да се избегнат масовите отравяния на пчелините. 

Областният управител апелира към кметовете на общините за стриктно изпълнение на задълженията им по отношение грижата и подпомагането на пчеларството, като алтернативен източник на доходи и заетост за земеделските производители.
 
Сред приоритетите за развитие на селското стопанство в Добричка област е и стимулирането на пчеларството, което през последните години бележи ръст. Една трета от производството на пчелен мед в страната ни се произвежда в Добруджа. Засиленият интерес към производството на пчелен мед се определя и от експортната му насоченост, значителните валутни постъпления и относително бързата възвръщаемост на вложените средства.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.