1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Министрите на земеделието потвърждават отново необходимостта от нов подход за опазване на медоносните пчели

Министрите на земеделието потвърждават отново необходимостта от нов подход за опазване на медоносните пчели

Днес министрите на земеделието постигнаха съгласие, че е необходимо да се постави конкретна цел за опазването на медоносните пчели от пестициди.

Държавите членки разгледаха насоките, предоставени от Европейския орган за безопасност на храните (ЕОБХ), в които се очертава нов подход за оценка на въздействието на пестицидите върху популациите на медоносни пчели. Този подход би определил максималното намаляване на размера на колониите в целия ЕС да бъде 10%.

Министрите постигнаха съгласие, че е необходимо да се увеличат амбициите на ЕС по отношение на опазването на медоносните пчели, като същевременно се гарантира, че мерките са осъществими за държавите членки.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО) пчелите опрашват 71 от 100-те вида култури, които осигуряват 90% от храната в света. През последните две десетилетия обаче броят на пчелите е спаднал рязко. Използването на пестициди е определено като потенциален фактор за този спад.

Мария до Сеу Антунеш, министър на земеделието на Португалия

Мария до Сеу Антунеш, министър на земеделието на Португалия

Днес Съветът направи значителна стъпка към определянето на конкретна цел за опазването на медоносните пчели. Медоносните пчели са не само жизненоважна част от нашите екосистеми, но и допринасят за гарантирането на устойчиво бъдеще за селското стопанство чрез опрашване на културите. Убедени сме, че днешният обмен на мнения между министрите ще доведе до въвеждането на мерки в целия ЕС за опазване на пчелните популации от въздействието на пестицидите.

Съгласно правото на ЕС пестицидите могат да се използват в селското стопанство само ако цялостната оценка на риска покаже, че такава употреба няма да навреди на здравето на хората или животните или да причини неприемливо въздействие върху околната среда. Настоящите нива на риск се основават на Ръководството за земната екотоксичност, изготвено от Европейската комисия през 2002 г.

През март 2019 г. Европейската комисия поиска от ЕОБХ да преразгледа своето Ръководство за пчелите от 2013 г. В контекста на този преглед мнозинството от държавите членки изразиха предпочитанието си за подход към оценката на риска, който да отчита естествената променливост на размера на пчелните колонии. Те подчертаха също така, че всички нови цели за размера на колониите трябва да бъдат изпълними.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.