1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Младите хора нямат интерес към пчеларството

Младите хора нямат интерес към пчеларството

От създаването на Съюз на пчеларите досега членовете му са намелели с 20–30%

Слаб е интересът от страна на младите хора към пчеларството. Това твърди Валентина Петрова, зам.-председател на Областния съюз на пчеларите във Велико Търново съобщи радио ''Фокус''. В пчеларските сдружения присъства предимно по-застаряващото поколение в България, между 50-60 години е средната възраст. Младите пчелари имат родители, които се занимават с този вид дейност. Голяма част от тях обаче работят. ''Да работиш на друго място и да работиш пчеларство няма да позволи бизнесът да е толкова успешен, така че да може да ни мотивира да получаваме добри доходи и да поддържаме пчеларството в България'', заяви Петрова.

През 2010г. Областният съюз на пчеларите във Велико Търново не е организирал курсове или обучения по пчеларство, тъй като Дружеството е на самоиздръжка и няма приходи. То се издържа единствено от членския внос и това е много трудно, тъй като в Съюза вече са останали много малко хора. ''Все по-малко оставаме, защото хората са възрастни и не могат да си позволяват да пътуват от населените места към областния град, за да присъстват на събрание или на обучения. Ако са млади хора, то на тях ще им трябват средства, за да започнат един такъв курс или обучение, а те не могат да си го позволят'', поясни Петрова.

От създаването на Съюз на пчеларите досега членовете му са намелели с 20–30%. Зам.-председателят каза още, че клиентите, които искат да си купят качествен мед трябва да търсят директно производителя. В големите търговски мрежи земеделският производител не може да стъпи. Въпреки това следващата наредба, която ще влезе в сила, ще даде възможност на производителя да продава в магазинната мрежа, но не и в големите мрежи. Петрова посъветва, когато купуваме мед от производителя да сме убедени, че той притежава сертификат. Според Петрова българският мед е на ниска цена.

Изкупната цена трябва да върви на едро от 6–7 лева нагоре. Като пример тя посочи Германия, където медът се изкупува на цена между 8–9 евро. Вносът на пчелен мед и продукти отвън рефлектира върху цената на българския мед. В България се внася украински мед, който е на изключително ниска цена, но качеството му не е добро. '' Вярно е, и Украйна като страна са в много трудно положение, но знаем какво се случи 1987 г. с Чернобил в Украйнa, така че със сигурност това рефлектира дори и след 20 години'', допълни Петрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.