1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Над 50 пчелари от Варна, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще се включат в националния протест

Над 50 пчелари от Варна, Шумен, Разград, Търговище и Силистра ще се включат в националния протест

Неоникотиноидите са опасни не само за пчелите, но и за цялото биоразнообразие

Над 50 пчелари от Варна, Шумен, Разград, Търговище и Силистра тръгват за националния протест в столицата, който ще се организира утре от 13 до 15 ч. пред земеделското министерство. Това съобщи Даниела Челебиева, секретар на Обединения български пчеларски съюз.

Пчеларите от цялата страна отново излизат на протест заради две заповеди на агенцията по безопасност на храните, с които се разрешава използването на два опасни неоникотиноида.

Решението за използване на опасните препарати е взето на 18 януари, като на заседанието не е имало нито един представител на пчеларските организации, съобщи Челебиева.  В изминалите два месеца оттогава слънчогледът вече е засят и неоникотиноидите са преминали в почвата, притесняват се пчеларите. Според тях обаче все още има време да се забрани използването им при царевицата.  Неоникотиноидите са опасни не само за пчелите, но и за цялото биоразнообразие, напомня Даниела Челебиева.

На протеста пчеларите ще настояват за пълна забрана на неоникотиноидите в България, както това вече е решено в други страни.

Ще поставят и други свои искания – да бъдат включени в схемите за директните плащания като останалите земеделски производители и да получават субсидии за регистрираните пчелни семейства.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.