1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Най-консумираният у нас мед е билковият

Най-консумираният у нас мед е билковият

Във Варна днес официално беше открит IV фестивал на меда и пчелните продукти

Във Варна днес официално беше открит IV фестивал на меда и пчелните продукти, предаде радио „Фокус”. Целта на изложението е повишаване популярността и реализацията на пчелните продукти. Организатор е областната структура на Съюза на българските пчелари. Във фестивала, който се провежда под патронажа на областния управител Данчо Симеонов, участват пчелари и пчеларски дружества от цялата страна.

Фестивалът беше открит с фолклорно изпълнение на децата от ОУ „Антон Страшимиров” и Карин дом. Стана ясно, че най-консумираният у нас мед е билковият пчелен мед, заради по-ниската цена от останалите видове. Българинът предпочита още акациевия, лавандуловия, липовия мед, които са по-скъпи заради по-трудния начин на добиване. По думите на пчеларите много важна мярка за спасяване на бизнеса е масовата кампания за рекламиране на пчелните продукти както сред подрастващите, така и сред по-възрастното население.

Повишаването на средната годишна консумация на мед от 0,5 кг на човек до 2 кг ще повлияе на здравния статус на населението, а оттам ще доведе и до намаляване на разходите за здравеопазване. Малко хора знаят, че този дар от природата е и най-доброто лечебно средство за борба с пролетната умора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.