1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Нов търговски и сервизен център, ориентиран към модерното земеделие, отвори врати в гр. Монтана

Нов търговски и сервизен център, ориентиран към модерното земеделие, отвори врати в гр. Монтана

Как ще се развие бизнесът с агротехника, след неговото откриване, ще разберете в АГРОФОРУМ тази седмица

В най-новия Агро Бизнес Център в гр. Монтана предприемчивите фермери ще намерят най-авангардната земеделска техника с марките Case IH, Vаderstad, Kverneland, Salford и др. По време на официалното откриване на центъра кметът на гр. Монтана Златко Живков изрази задоволството си, че новата придобивка ще бъде от полза за цяла Северозападна България, а от фирмата инвеститор смятат, че именно този район има потенциал за икономическо развитие.

Следващата тема в предаването не е толкова оптимистична. Ще ви разкажем какви грешки допускат най-често бенефициентите по мярка 214, заради което и са санкционирани. Подробностите – от  Свилен Костов – началник отдел „Директни плащания на площ”, ДФЗ, който дава отговор на въпросите на протестиращите животновъди от Карловския регион, които ви представихме преди няколко седмици.

Защо Испания и Португалия са против изравняването на субсидиите на европейските фермери – отговор ще получите от единствения български евродепутат, членуващ в Комисията по земеделие към ЕП – Мария Неделчева. Тя се срещна в Петрич със земеделски производители, които получиха увереност от нея, че ще защитава българските искания за новата ОСП.

България е една от държавите в  ЕС е с най-добра усвояемост на средствата за пчеларство. Това е изводът от прилагането на Пчеларската програма  за периода 2008-2010 г. За следващия програмен период е предвиден три пъти по-голям бюджет, като условията за кандидатстване са много облекчени. Подробности – от Ангел Кинанов- зам.-изпълнителен директор на ДФЗ-РА.

По-добри условия за българското земеделие трябва да се договарят в хода на предстоящите преговори за реформата на ОСП, заяви в Добрич по време на участието си в Кръгла маса бившият еврокомисар по земеделие Франц Фишлер. По думите му след 2013 г. има вероятност да бъдат въведени регионални премии вместо директни плащания. Ще даде ли Франц Фишлер надежда, че ще нашите фермери ще получават равностойни субсидии като колегите си от другите европйски страни – ще видите само в АГРОФОРУМ тази седмица. 

И последната тема в предаването е свързана с най-новата машина в световен мащаб. Става въпрос за иновативна австрийска сеялка, която за първи път беше представена у нас съвсем наскоро при откриването на нов търговски комплекс в гр. Добрич. Машината е носител на два златни медала от изложението в Хановер. Галина Недкова и операторът Станислав Колев провериха какво е уникалното в тази нова сеялка.

Видео анонсът може да видите ТУК

Повече информация за предаването може да видите на www.agroforum.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.