1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Около 30% от пчелните семейства у нас са загинали вследствие на тежката зима

Около 30% от пчелните семейства у нас са загинали вследствие на тежката зима

Снимка:

Предстои отваряне на мярка от Националната програма по пчеларство, съобщи в Добрич Ганчо Ганев – председател на НБО „БПС“

Между 25 и 33% е смъртността на пчелните семейства в резултат на тежката зима. До 15 април се очаква да излязат окончателно обобщените данни от цялата страна. От наличните 700 хиляди пчелни семейства у нас се очаква да оживеят близо 500 хиляди, съобщи в Добрич Ганчо Ганев – председател на Националната браншова организация „Български пчеларски съюз“.

Той присъства на откриването на IX-то специализирано изложение „Пчеломания“, което се провежда в Добрич от 22 до 24 март.

Пчеларският сектор носи третото положително салдо на България в износа. До 31 декември 2011 г. страната ни е експортирала 6 853 тона пчелен мед. При цени от 2,80 евро износът формира 19 млн. евро приход. През последните 4-5 години цената на меда се задържа стабилна на вътрешния пазар на нива от около 6 лева, а на външния е нараснала с около 0,20 евро, подчерта още Ганев.

Положителна е тенденцията все повече млади хора да се захващат с пчеларство. Отчита се и окрупняване на пчелините. Около 80% от всички стопанства са с около 80-100 броя кошери. Това се е случило благодарение на финансирането по Националната програма по пчеларство. Самият факт, че средствата по някои от мерките за подпомагане на бранша са изчерпани още през първия ден от отварянето на мярката, е красноречив. Това се дължи и на възможностите за кредитиране, изтъкна Ганчо Ганев. До 80 на сто от кандидатстващите по програмата са потърсили и кредити.

До края на март се очаква отново отваряне на прием по мярката за лекарства и третиране на пчелните семейства поради прехвърляне на средства към нея.

Вижте видео за състоянието на пчеларския сектор у нас...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.