1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелар дава насоки за регистрацията за означението „Планински продукт“

Пчелар дава насоки за регистрацията за означението „Планински продукт“

Производителите трябва да отговарят на определени условия

За да се вълзползва един земеделски производител от означението „Планински продукт“ трябва да отговаря на определени условия. Едно от тях е регистрация по реда на Наредба 3.

За пчеларите и растениевъдите се изисква обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там. Д-р Енчо Чобанов се занимава със здравеопазване на животните и хуманно отношение в Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград. Същевременно отглежда и пчели в село Баня, община Разлог.

„Дядо ми и чичо ми са били пчелари. Сега аз съм поел този семеен ангажимент.“

От тази година ще предлага меда си с незадължителния термин „Планински продукт“. От него научаваме какво е необходимо за регистрацията и трудно ли се прави.

Подава се заявление по образец в БАБХ. Има малка такса в рамките на 20-30 лв, регистрация по закона, която предшества регистрацията за „Планински продукт“. Регистрация на пчелина по ветеринарно-медицинското законодателство и Закона за пчеларство. Изисква се копие от удостоверението и копие от регистрацията като земеделски производител по Наредба 3. Това е всичко.

Поискахме да научим каква е целта на означението и защо д-р Чобанов е решил да го използва.

„Целта е да се използва от производители на продукти, които са в планината, където се смята, че произведеният продукт е по-чист, с по-добри качества и малко по-различен, ако говорим за пчелен мед, в сравнение с райони, в които има индустриално земеделие. В планината нещата са по-различни. Затова и терминът е доброволен“, допълни д-р Чобанов.

Според него означението ще привлече вниманието на потребителите и ще им даде гаранция за произхода на продуктите. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.