Производителите трябва да отговарят на определени условия
За да се вълзползва един земеделски производител от означението „Планински продукт“ трябва да отговаря на определени условия. Едно от тях е регистрация по реда на Наредба 3.
За пчеларите и растениевъдите се изисква обектът (парцел или пчелин) да се намират на територията на общината. При животновъдите е необходимо да се докаже, че част от фуража е от планински регион и че животните са прекарали 2/3 от живота си там. Д-р Енчо Чобанов се занимава със здравеопазване на животните и хуманно отношение в Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград. Същевременно отглежда и пчели в село Баня, община Разлог.
„Дядо ми и чичо ми са били пчелари. Сега аз съм поел този семеен ангажимент.“
От тази година ще предлага меда си с незадължителния термин „Планински продукт“. От него научаваме какво е необходимо за регистрацията и трудно ли се прави.
„Подава се заявление по образец в БАБХ. Има малка такса в рамките на 20-30 лв, регистрация по закона, която предшества регистрацията за „Планински продукт“. Регистрация на пчелина по ветеринарно-медицинското законодателство и Закона за пчеларство. Изисква се копие от удостоверението и копие от регистрацията като земеделски производител по Наредба 3. Това е всичко.“
Поискахме да научим каква е целта на означението и защо д-р Чобанов е решил да го използва.
„Целта е да се използва от производители на продукти, които са в планината, където се смята, че произведеният продукт е по-чист, с по-добри качества и малко по-различен, ако говорим за пчелен мед, в сравнение с райони, в които има индустриално земеделие. В планината нещата са по-различни. Затова и терминът е доброволен“, допълни д-р Чобанов.
Според него означението ще привлече вниманието на потребителите и ще им даде гаранция за произхода на продуктите.