1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелар съди фермер заради глифозат в меда

Пчелар съди фермер заради глифозат в меда

По сведения на ищеца се наложило унищожаването на 4 тона мед

Кой отговаря за последствията от прилагане на пестициди в селското стопанство? Този въпрос занимава съда в германския град Франкфурт на Одра, след като пчелар подаде иск за обезщетение срещу ферма, пръскала площите си с глифозат.
 
Първият ден от процеса мина без съдът да вземе решение, тъй като двете страни все още представяха своите гледни точки, както и правните си аргументи. Присъдата се очаква на 14 септември, обявиха от съда, стига дотогава да са представени достатъчно доказателства.
 
В случая пчеларят настоява да получи финансови компенсации за замърсения си със следи от глифозат мед.
"Според нас пчеларството и производството на пчелен мед са част от селското стопанство, което означава, че то трябва да се практикува така, че да няма увреждане на хранителните продукти", изтъква адвокатът на ищеца.
През пролетта на 2019-та пчеларят поставил кошерите си близо до нива, обработвана от стопанството. В края на април същата година нивата била третирана с препарат, съдържащ хербицида. В резултат пчелите пренесли в кошерите нектар и цветен прашец, замърсени с глифозат. По сведения на ищеца се наложило унищожаването на 4 тона мед на стойност 70 000 евро. Заради тези загуби той бил принуден да се откаже от пчеларството.
 
Адвокатът на ищеца смята, че делото може да послужи като прецедент, тъй като става дума за основния въпрос – кой носи отговорност при подобни случаи? Според него темата засяга всички пчелари в Германия, затова и делото ще премине през всички инстанции, ако се наложи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.