1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Ново поражение за производителя на хербицида глифозат пред съд в САЩ

Ново поражение за производителя на хербицида глифозат пред съд в САЩ

Обезщетението е намалено на 86 милиона долара

Компанията производител на хербицида глифозат загуби и третото дело в Съединените щати и трябва да плати повече от 86 милиона долара обезщетение. Това решиха магистратите в съда в Сан Франциско.
 
Делото се гледаше на втора инстанция, след като преди две години компанията обжалва първото решение на съдебните заседатели, присъдили на ищците близо 2 милиарда долара, признавайки фирмата за виновна за раковото заболяване на семейство Пилиъд. На по-късен етап съдът намали обезщетението на 86 милиона долара.
 
На втората инстанция съдът потвърди сумата, а говорител на компанията посочи, че тя ще се съобрази с решението, въпреки че не е съгласна. Адвокатите аргументират, че присъдата не е постановена на базата на доказателствата, представени по време на процеса, нито е оправдана от действащото право. Затова концернът проверява възможностите си за ново обжалване, този път пред Върховния съд на Съединените щати.
 
В случай, че и там претърпи поражение, компанията ще изплати сумата от учредения наскоро фонд в размер на 4,5 милиарда долара. До момента са приключили три дела, заведени от хора, заболели от рак. Те обвиняват производителя, че не ги е информирал достатъчно ясно за рисковете при ползване на глифозат.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.