1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари: БАБХ не извършва необходимия контрол за качеството на пчелните продукти

Пчелари: БАБХ не извършва необходимия контрол за качеството на пчелните продукти

В магазините има фалшификати

Българската агенция по безопасност на храните не извършва необходимия контрол за качеството на пчелните продукти, смятат производителите, членуващи в Столичния браншови съюз на пчеларите.

В резултат без контрол мед и продукти се продават свободно по пазарите, а в магазините има фалшификати, които на етикета си носят надпис „мед“ без „пчелен“, коментира председателят на организацията Михаил Михайлов.

Въпреки много студената зима през 2012 година България е поставила рекорд по износ на мед – 10 хил. тона. Основните ни пазари са европейските, главно Германия, която е най-големият вносител и консуматор на мед в световен мащаб. Български мед е използван и за подобряване на китайски и аржентински пчелни продукти, пише investor.bg.

Що се отнася до цените на меда пчеларите отказаха да се ангажират с точна прогноза, но коментират, че заради натрупването на неблагоприятни условия медът ще поскъпва, макар и плавно. „От пет години цената на едро, на която изкупуват меда от производителите, не е променяна – около 3,50 – 4 лева на килограм“, уточни още Михайлов.

В същото време на дребно в магазините за петте години цената на меда от 5 лева за килограм сега варира между 10 - 12 лева, в зависимост от вида. „Може да се очаква поскъпване от 0,50 лева до 1 лев на килограм“, прогнозира още председателят на браншовия съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.