1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари: Едри арендатори използват смъртоносни за пчелите пестициди

Пчелари: Едри арендатори използват смъртоносни за пчелите пестициди

Българската държава не прави нищо, за да защити насекомите, смятат от бранша

Пчелите стават жертви на недобросъвестни едри арендатори, които използват смъртоносни за тях пестициди, а българската държава не прави нищо, за да ги защити, оплакаха се пчелари пред bTV.

Гостите в студиото на предаването "Тази сутрин" обясниха, че заплаха за насекомите представляват лошата култура на земеделците и лобистките интереси на компании-производители на препарати.

Причина за недоволството на бранша, по думите на председателя на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов, е недалновидното решение на България да се въздържи от гласуване за забраната на три от седемте пестицида, които се използват в предсеитбения процес. Михайлов обясни, че препаратите се ползват за обработка на култури като памук, рапица, слънчоглед, царевица. „Три са вредни за пчелите, а за един има данни, че е канцерогенен и е вреден и за хората,” посочи той.

Евродепутатът от Европейската народна партия Мария Неделчева-Габриел обясни, че няма как да стане ясно кой е отговорен за позицията на България, защото гласуването за употребата на пестицидите е станало на закрито заседание на Съвета на министрите, в което е участвал представител на българското Министерство на земеделието и храните.

Михаил Михайлов посочи, че който и да е бил представителят, той е изразил позицията на българската държава, която е била определена от Министерския съвет.

Мария Неделчева-Габриел подчерта, че благодарение на нея България е една от страните с най-активна позиция по въпроса за защитата на пчелите в Европейския парламент. Тя посочи, че е получила уверението на еврокомисаря по здравеопазването Тонио Борг, че предстои прегласуване на правилата за употреба на пестициди, а служебният министър на земеделието е обещал пред пчеларите България да гласува против.

Евродепутатът обясни, че въпросните препарати, срещу които недоволстват пчеларите, се произвеждат от два големи европейски концерна – „Байер” и „Синджента”, които заплашили със закриването на 50 000 работни места и загуби от 17 млрд. евро годишно за земеделието при евентуалната забрана за употребата на никотиноидите.

„Работата, която пчелите извършват годишно в земеделието, се оценява на 15 млрд. евро, така че всеки сам да прецени дългосрочните ползи от едното и другото,” подчерта Мария Габриел и посочи, че 13 държави са били "за", 8 "против" и 5, сред които България, са се въдържали от гласуването за разрешението на употребата на пестициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.