1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари от Добрич ще се включат в националния протест пред МЗХ

Пчелари от Добрич ще се включат в националния протест пред МЗХ

Ежегодно в Добруджа се отравят не по-малко от 1000 пчелни семейства при пръскане на земеделски култури

Пчелари от две браншови организации се обявяват срещу неадекватната политика на Министерството на земеделието и храните и ще изразят своето недоволство в петък от 13 часа в столицата. Това обявиха земеделските стопани на пресконференция в Добрич.

Ежегодно в Добруджа се отравят не по-малко от 1000 пчелни семейства при пръскане на земеделски култури. Опазването на пчелините е от изключително значение не само за стопаните от Североизточна България, но и за цялата страна, тъй като тук се произвежда повече от една трета от меда в страната.

От 29 януари т.г. Агенцията по безопасност на храните  разрешава използването на два препарата за обеззаразяване на семена от царевица и слънчоглед. Точно тези продукти са били забранени през последните 3 години у нас. В същото време никой не е уведомил пчеларските организации, нито е искал становището им при издаването на заповедите за употреба на неоникотиноиди.

Неоникотиноидите са забранени в много европейски държави. Те причиняват смъртта на пчелите и са най-вероятната причина за т.нар. „синдром на празния кошер“. Според редица изследвания тези вещества са канцерогенни и замърсяват почвата и водите. Периодът им на разпад е близо 4 години. Пчеларите ще настояват още за създаване на ред, по който да бъдат обезщетявани стопаните с отровени пчелни семейства.

Автор: Галина Недкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.