Пчелари от Търговищко излизат на протест

Стопаните на кошерите искат мораториум върху използването на пестициди при пръскането в земеделието

Пчеларите излизат на протест с искане за мораториум върху използването на пестициди при пръскането в земеделието. Стопаните на кошерите са силно притеснени от опасността да останат без поминък заради хилядите унищожени пчелни семейства. В началото на миналата седмица пчелари излязоха на протести в Шуменско.

Освен че обвиняват за проблема арендаторите, които пръскат посевите с пестициди, пчеларите са недоволни и от позицията на българския представител в експертната еврокомисия по земеделие.

„Българският представител се е въздържал от гласуване. Това означава, че всъщност големите концерни, които произвеждат тези пестициди, тяхното лоби побеждава лобито на хората, които се грижат за природата, а основният проблем е масовото измиране на пчелите от употребата на пестицидите,” обясни пред bTV председателят на Общинското пчеларско дружество в Търговище Елена Стоилова.

Въпреки новината за промяна в агронаредбата, с която ще се ограничи употребата на химикали при пръскането на посевите, пчеларите от Търговищко ще излязат на протест във вторник, 16 април.