1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари разтревожени за бъдещето на сектора

Пчелари разтревожени за бъдещето на сектора

Снимка:

До 6 ноември във Варна се провежда Десетият фестивал на меда

Десети юбилеен фестивал на меда събра пчелари от страната на изложение в град Варна. Около 20 производители от София, Добрич, Стара Загора, Разград, Ямбол, Русе, Царево и др. са подредили щандове с богата гама от пчеларска продукция. Посетителите могат да видят както различни видове мед, така и продукти от пчелен прашец, прополис и тахан. Базарните шатри са разположени в пешеходната зона по бул. "Сливница" близо до Фестивалния комплекс на морския град.

Идеята на този фестивал е да се популяризират пчелните продукти, подчерта при откриването Янко Янков, председател на Областната пчеларска организация в гр. Варна. По този начин се осъществява и директна връзка между производители и потребители. Гостите на изложението можеха да дегустират от сладките изкушения и така да направят своя избор.

Изложителите дискутираха и наболелите проблеми в сектора. Сред тях са липсата на финансиране за пчелни семейства в новия програмен период и високата смъртност на пчелите. Пчелари от различни региони съобщиха за измиране на 50-80% от пчелните семейства. Нормалната смъртност през зимния период е около 10%, докато сега още през септември вече се е забелязала висока смъртност и загиване на цели кошери. Според тях бъдещето на сектора е несигурно и неясно и само със собствени сили, без подкрепата на държавата и обществото, пчеларството няма да оцелее.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.