1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари са в протестна готовност

Пчелари са в протестна готовност

Стопаните са недоволни от Наредба 13

Пчелари от няколко браншови организации готвят протест на 22-ри февруари. Стопаните са недоволни от последния вариант на Наредба 13 за опазване на пчелните семейства и пчелите от отравяне. В Наредбата не са отразени исканията на производителите, обясниха от Областния пчеларски съюз-Плевен.

„Исканията ни бяха за това пръсканията да се провеждат от вечерта до сутринта с особено опасните за пчелите препарати, а два часа след изгрев слънце – с втората група препарати, които са по- малко опасни. И до 10:00 часа с третата група, които са щадящи пчелите инсектициди. Така е в Европа и извън нея. Искахме това да бъде приложено и в България, както и да се вземат проби от резервоарите на пръскачките на случаен принцип, по няколко пъти в месеца. И това не беше прието“, коментира Юлиян Станчев, председател на Областен пчеларски съюз – Плевен.

От браншовата организация няма да се включат в протеста, въпреки че подкрепят мотивите за него.

„Ние също представихме протестна декларация, но Управителният ни съвет реши, че поради редица причини, една от които е и Ковид 19, да не участваме, въпреки че ние подкрепяме протеста.“

Юлиян Станчев е скептичен по отношение на Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.

„Срокът за регистрация в нея беше до 31.01, но както разбрахме една четвърт от пчеларите досега са се регистрирали. Има пчелари, които са затруднени, някои нямат дори устройства. Други не знаят как да работят с устройствата или системата.“

За да се намали смъртността на пчелните семейства е необходим по-строг контрол от страна на отговорните институции, смята пчеларят.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.