1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Великобритания вече не внася пчели от ЕС

Великобритания вече не внася пчели от ЕС

Новите правила са добре дошли за Съюза на пчеларите

След като напусна Европейския съюз, Великобритания вече не може да внася цели пчелни семейства от Континента. Разрешен е само импортът на пчели-майки с максимум 10 работнички.
 
Новите правила са добре дошли за Съюза на пчеларите в Обединеното кралство, които са против вноса на пчелни семейства от чужбина. Според организацията тези доставки са потенциален източник на болести по пчелите, тъй като внесените от по-топли държави, като Италия и Испания, не са пригодени към по-хладния климат на Острова.
 
Затова пчеларската организация поощрява развъждането на собствени царици. 
"В момента все още се внасят много царици, но ако стопаните разполагат с повече информация, те ще разберат, че това не е нужно", твърдят от организацията. В нея членуват над 25 000 пчелари от цялата страна.
През 2020 година във Великобритания са импортирани близо 21 000 царици, а за последните 10 години броят на пчелните семейства се е удвоил, достигайки 224 000. Добивите са доста променливи и зависят от времето и от наличието на вредители и болести, показва статистиката. През 2018-та пчеларите са вадили средно по 14 килограма мед от един кошер. През миналата година количеството е паднало до 13 килограма.
В момента единствено Северна Ирландия може да внася цели пчелни семейства от Европейския съюз, тъй като тази част от Обединеното кралство все още е във вътрешния пазар. Дали тези семейства могат да бъдат прехвърляни на по-големия остров в момента не е ясно. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.