1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчелари: Зимната суша може да предизвика слаба година

Пчелари: Зимната суша може да предизвика слаба година

Снимка:

Голяма част от медовите запаси в пчелните семейства са изразходени заради положителните температури през тази зима

Голяма част от медовите запаси в пчелните семейства са изразходени вследствие на положителните температури през тази зима. Това заяви пред БНР председателят на Сдружението на пчеларите в област Смолян Иван Бялков.

Според пчеларите положението сега изглежда така, както при нормални климатични условия през месец март.

2013 година е една от малкото с добър медодобив, каза Бялков. "В предишните години средният добив на кошер в регион Смолян е бил около 15 кг на пчелно семейство. Миналата година средният добив беше около 30 кг. Това нещо в близките 10 години не беше се случвало. Застъпилата есен и сега зимата с тези положителни температури не са най-доброто нещо за зимуването на пчелните семейства в смисъл такъв, че пчелите над 8-10 градуса по Целзий дневна температура излизат от кошера, облитат, но навън няма какво да намерят, т.е. изразходват енергия, консумират запасите, а не носят в кошера, следствие, на което вече има изразходвани зимни запаси и колегите пчелари трябва да обърнат сериозно внимание да си проверят пчелните семейства и да направят спасително подхранване", каза още Иван Бялков.

Зимната суша може да предизвика слаба година, коментира Надежда Митева, член на УС на Сдружението на пчеларите. Близките й отглеждат 300 пчелни семейства като едва 15% от тях са в Родопите, а останалите в Средна гора, тъй като добивите там са значително по-високи.

"Когато е студено, пчелите разходват около 800 гр мед на месец, за да се топлят и поддържат живи. Докато когато времето е топло, ежедневно излизат на полети и консумацията на мед се увеличава в пъти. Освен това затоплянето на времето ги подлъгва да отглеждат пило, а това вече изисква поддържане на една температура от 34-35 градуса в кошера и хранене на това поколение и това вече прогресивно използва хранителните им запаси", обясни тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.