1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите излизат на национален протест заради липсата на адекватно държавно подпомагане за сектора

Пчеларите излизат на национален протест заради липсата на адекватно държавно подпомагане за сектора

Браншът настоява за директни субсидии

Пчеларите излизат на национален протест заради липсата на адекватно държавно подпомагане за сектора. От влизането на България в ЕС през 2007 г. е в сила тригодишна Национална програма за пчеларстото с 50 процента европейска субсидия, която постоянно се подновява. Досега пчеларите можеха да разчитат по тази програма на 7 млн. евро. Парите са предназначени за точно определени дейности: създаване на нови кошери, борба с болестта вароатоза, анализ на меда, популяризиране на българския мед. Но продължаващото намаляване както на пчелите, така и на пчеларите в България, ясно говори, че тази подкрепа е крайно недостатъчна.

Вместо увеличение на субсидиите се готви ново орязване, бият тревога заетите в бранша. В новата тригодишна програма се очаква сумата да бъде не 7, а 5 млн. евро, твърдят те. Даденото им обяснение – общо орязване на парите за ОСП от ЕС. „Но в рамките на отредените на България субсидии ЕС не налага редуциране на помощта за един или друг конкретен сектор – заяви за Радио България Мария Габриел. – Резпределението между сектори е от компетенцията на всяко национално правителство.”

Преди седмица пчеларите проведоха протести в десетки общини с очакване Министерството на земеделието да вземе решение за подпомагане. Браншът настоява за директни субсидии, както останалите животновъди в страната, и припомня, че кризата в сектора е намалила броя на пчеларите два пъти за последните пет години.

Протестиращите имат конкретни предложения откъде могат да дойдат парите за поощрение на пчеларството. Тъй като реколтата в растениевъдството зависи до голяма степен от опрашването на пчелите, те предлагат няколко процента от субсидиите, които се дават за отглеждане на зърно, тютюн, плодове и зеленчуци, да бъдат пренасочени към пчеларите. Мария Габриел вижда възможност за насочване на средства към пчеларите по мерките за агроекология, тъй като пчелите извършват точно екологична услуга на цялото земеделие. А също и по новата мярка за подкрепа на малко земеделско стопанство, каквито са обикновено пчелините.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.