1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите настояват за директни плащания от 15 лева на пчелно семейство

Пчеларите настояват за директни плащания от 15 лева на пчелно семейство

Искането е изпратено до Министерство на финансите, съобщи в Добрич областният координатор на НБО на БПС

5,2 млн. лева да бъде общият размер на директните плащания за всички регистрирани като земеделски производители в страната пчелари. За това финансиране настояват от Националната браншова организация на Българския пчеларски съюз. Решението от проведения в края на септември т.г. Управителен съвет на организацията вече е изпратено до Министерството на финансите. Тези разчети за директни плащания са пресметнати на база 350 хиляди регистрирани пчелни семейства у нас, за които да се изплати по 15 лева. Това разясни в Добрич областният координатор на НБО на БПС Стойчо Стойчев.

Според него, пчеларите са настроени по-реалистично и очакват финансовото ведомство да одобри по-малка сума за директни плащания от исканата от пчеларите. Управителният съвет на браншовата организация обсъди на свое заседание промените в Националната програма за пчеларство за следващия период след 2013 г. Според Стойчо Стойчев, новините за пчеларите са добри, тъй като в нея са заложени по-високи проценти за възстановяване на направените инвестиции за закупуване на кошери, пчелни отводки, лекарства и др. По този начин всеки регистриран пчелар ще бъде подпомогнат в по-голяма степен.

Отравянето на пчелните семейства, ниската изкупна цена на едро и скокът на цената на захарта са сред основните проблеми на пчеларите в Добричка област, заяви още Стойчев. Над 2000 са регистрираните пчелари в региона с около 68 хиляди пчелни семейства. Средно по 35-40 кг мед са добити от кошер. Изкупната цена на лечебния продукт обаче рядко надвишава 3,60-3,80 лв. Съветът на областния координатор на НБО на БПС е пчеларите да изчакат по-добра цена на едро за своята продукция.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.