Пчеларите се обединяват в защита на правата си

Пловдив, Добрич, Петрич, Велико Търново, Габрово и Стара Загора са част от градовете, където пчеларите си подават ръка в името на обща кауза

Започва неформално обединение на пчеларските организации от близо 15 града в страната, съобщиха от пчеларско сдружение в Добрич. Целта е намиране на адекватни решения за проблемите в бранша и промяна на секторните политики.

Пловдив, Добрич, Смолян, Петрич, Перник, Силистра, Велико Търново, Габрово и Стара Загора са част от градовете, където пчеларите си подават ръка в името на обща кауза. “Идеята е единствено за взаимопомощ, да си помагаме тогава, когато имаме нужда от подкрепа“, коментира Добрин Добрев, председател на Сдружение „Пчела Добрич 1946“.

Един от основните проблеми е натравянето на пчелните семейства. Конкретен пример за това е случаят от последните дни в силистренското село Алеково. Повече от 500 пчелни семейства са засегнати от третирането на земеделските площи в района на селото. Пораженията са обхванали над 50 процента от пчелите в кошерите. Предстои пчеларите да решат какви стъпки да предприемат, за да защитят правата си.

Автор: Галина Недкова