1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Пчеларите в България имат нужда от обединение

Пчеларите в България имат нужда от обединение

Субсидиите засега са по около 3000 лева на пчелар

Едва осем процента от пчеларите у нас имат официална регистрация като земеделски производители и са регистрирали кошерите си по изискванията на ДВСК. Това твърди Николай Гайдов, агроном-пчелар. Близо 40 - 50 000 са пчеларите у нас, като между тях има много дребни. Пчеларите не искат да се пререгистрират, тъй като по новите промени в осигуряването те ще трябва да плащат 420 лева. Голяма част от тях работят и на друго място и тогава те ще трябва да дават на държавата близо 1000 лева са осигуряване, каза Гайдов. Субсидиите засега са по около 3000 лева на пчелар и те се вземат само от една част от тях. 800 лева е ДДС, и тогава от тези 3000 лева не остава нищо, а трудът им се обезсмисля.

Пчеларите, като всички останали земеделски производители настояват да се върне стария статут, когато за осигуровки се е внасяло 240 лева, което е поносимо. На много места по света има субсидии за пчеларство дори и за страни, които не са членки на ЕС като Сърбия и Турция, информира Гайдов. Там за кошер се отделя между 20 и 60 евро. Средствата се дават от самата държава, тъй като това е дейност, която подпомага опрашването не само на културните, но и на диворастящите растения, което е в контекста на глобалното затопляне и промените в климата. Самите държави се грижат за пчеларските организации, поясни той.

Пчеларите в България настояват за обединение, тъй като сега нямат легитимност на национално ниво. У нас към този момент съществуват четири пчеларски организации. Затова именно въпросът как да се обединят те ще се поставя все по–често. Членовете на всички пчеларски организации ще бъдат поканени след около два месеца на голямо пчеларско изложение в Плевен, където този въпрос ще бъде дебатиран. Тези, които сега спъват обединението са голяма част от ръководителите на отделните пчеларски структури, които имат по-лесен достъп до малкото европейски средства сега и не искат да изпуснат тази привилегия, изразиха съмнение пчеларите в Пловдив.

Гайдов констатира, че българските пчелари, нямат проблеми с реализацията на продукцията, но им липсва  финансова обезпеченост. Иначе се работи качествено, дори се получават много оферти от чужбина. Много от пчеларите вече са млади хора, а медът им свършва още през март. Те искат да произведат нов, но няма средства, които да реинвестират. Пчеларите питат защо държавата не подпомага такива млади производители. Този мед може да се изнесе навън и ще донесе национален приход в тази държава, казаха пчеларите. Реалната цена на меда, с която може да се издържи на конкуренцията, е от 8 до 12 лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.