1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. По-слаби добиви от мед в Кюстендилско заради дъждовете

По-слаби добиви от мед в Кюстендилско заради дъждовете

Цената на пчелния продукт няма да се повиши

Добивите от мед в Кюстендилско са по-слаби тази година. Причината за това са неблагоприятните климатични условия.

Първите главни паши от акация и липа се провалиха, заради ежедневните валежи, обясни за Агро БГ председателят на браншови съюз „Пчела“- Тихомир Стоицов.

„Надеждата е все пак да има някакви компенсации за пропуснатите ползи, тъй като в почвата има много влага. Единствено колегите, които имат пчелини в близост до засаден слънчоглед, могат да разчитат на някакви по-сериозни добиви. За съжаление в нашия регион малко се сади слънчоглед. Т.е. остава единствено на билката да се разчита“, изрази надеждите си Стоицов.

По-слабият добив от мед тази година няма да се отрази на цената на меда.

„Не очаквам повишаване на цената, тъй като в нашия регион по принцип се добиват по-малки количества мед. Ако колегите успеят да добият средно 10 кг. от кошер е успех. Докато в другите краища на страната средните добиви са 50-60 кг. Т.е ако тук се отиде на повишаване на цената, веднага ще бъдат доставени количества мед от другите райони, където има по-сериозни добиви. Хората са с доста ниска платежоспособност и меда се купува основно като екстра и като лекарство“, допълни още пчеларят.

Стоицов обясни, че пострадали пчелни семейства от градушките в областта няма. Но там, където е минал градоносният облак са нанесени големи щети на цъфтящата растителност. Това също се отразява зле на добива от мед.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.