1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Повече пчели загиват в страните от северната част на ЕС, отколкото в Южна Европа

Повече пчели загиват в страните от северната част на ЕС, отколкото в Южна Европа

Снимка:

Изследването се основава на наблюденията на 1350 инспектори

Много повече пчели загиват и изчезват в страните от северната част на Европейския съюз начело с Белгия и Великобритания, отколкото в Южна Европа, предаде Франс прес. Представеното днес в Брюксел проучване Епилобии (Epilobee) е първото, сравняващо здравословното състояние на кошерите в 17 страни от ЕС по хармонизирани критерии, за да се измери нивото на смъртност сред домашните пчели, посочи Жил Салва, директор по въпросите на животинското здраве във Френската агенция за санитарна безопасност.

Изследването, направено в лабораторията на агенцията в южния френски град Софиа Антиполис, се основава на наблюденията на 1350 инспектори, посетили три пъти (през есента на 2012 година, пролетта на 2013 и лятото на 2013 година) около 31 800 пчелни колонии в 3300 кошера, пише "Дневник".

Северните райони, изглежда, са най-засегнати от смъртността през зимата - периодът, когато пчелите умират най-много - там редовно умират над 20 процента от пчелите (33.6 на сто в Белгия, 28.8 на сто във Великобритания и 28.7 на сто в Швеция). На Юг този процент остава в много страни под 10 на сто и е смятан за "нормално" равнище на смъртност - 5.3 на сто в Италия, 6.6 на сто в Гърция и 9.5 на сто Испания. В сезона на производство на мед - между пролетта и лятото - смъртността при пчелите е много по-малка, отколкото през зимата.

Проучването очертава и причините за тази смъртност, като изследва наличието на патогенни агенти (бактерии, вируси, акари). То обаче не взима предвид пестицидите, подозирани, че допринасят за изчезването на опрашващите насекоми. Това е станало по технически причини и защото струвало много скъпо.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.