1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Протест на пчелари от Странджа

Протест на пчелари от Странджа

Производителите на мед няма да получат субсидии нито от европейските фондове, нито като национални доплащания

Пчелари от Странджа ще протестират днес, като разлеят тенекии със странджански манов мед на централния площад в Царево. Причината е, че производителите на мед няма да получат субсидии нито от европейските фондове, нито като национални доплащания. Протестът на пчеларите в Царево ще започне в 10 часа и ще продължи 2 часа, информира БНР.

Нямаме средства за подхранване и третиране на пчелите срещу различни заболявания, казаха от пчеларското сдружение "Странджански манов мед". Нашествие на оси и стършели се наблюдава в региона на Странджа заради сушата тази година. От бранша настояват да се предприемат спешни мерки, за да се спре масовото унищожение на пчелни семейства.

Протестът на пчеларите в Царево е заради липсата на субсидии за фермерите, които се занимават с добив на мед. Според представители на бранша, сектор пчеларство се игнорира от Общата селскостопанска политика на ЕС с цел да продължи практиката европейските страни да изкупуват евтин мед от Мексико, Китай, Аржентина и Канада.

В протестите на пчеларите от цялата страна ще се включат и плевенските производители на мед и пчелни продукти. Само през тази пролет в Плевенска област са унищожени 35 на сто от кошерите. Според председателя на Областния пчеларски съюз Юлиан Станчев у нас липсва адекватна държавна политика за пчеларството

"Протестираме срещу поставянето на пчеларството в неравностойно положение спрямо други направления на земеделието и животновъдството. Зърнопроизводителите, тютюнопроизводителите, лозарите, животновъдите получават субсидия всяка година, за всеки декар и животно", допълни Станчев.

Пчеларите смятат, че сега съществуващото финансиране по Националната програма за пчеларстовото на принципа "който пръв подаде документи и докъдето стигнат парите", е недопустимо. В областта, в която се произвежда 1/8 от меда на България, от 1200 пчелари само 45 са получили финансиране. Те вече започнаха протестна подписка, която ще бъде представена на националния протест в София на 23-ти октомври. Той е организиран от браншовата организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.