1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Расте консумацията на български мед в страната и чужбина

Расте консумацията на български мед в страната и чужбина

Пандемията от коронавирус стимулира положителната тенденция

Пчелари отбелязват ръст на търсенето на пчелни продукти по време на ковид пандемията. Това се дължи на лечебните и антисептичните им свойства, смятат от бранша. Положителният пример са пчелните продукти на Начо Иванов, който от години практикува занаята в района на село Ясеново, община Казанлък.

"С COVID-пандемията някои отрасли затънаха, други като нашия, ние имаме много добри продажби в последната година. Българинът, като цяло, си обича родните продукти, но поради коронавируса се засили търсенето. Засили се консумацията и българинът масово започна да употребява мед и пчелни продукти. Хубаво е да има фермерски пазари, за да може ние - производителите да обясним от първо лице на потребителите как е по-добре да се консумира меда, да не се превишава дневната дажба, да се консумира умерено, за да се защити максимално организма."

Начо Иванов дори изнася част от продукцията си в чужбина.

"Това са наши приятели, които са ни съдействали там. Пратили сме проби, харесали са го хората и съответно по-малко, по-малко харесват ни продукта и го искат. Щом го искат, това означава, че е хубав."

Повече по темата, гледайте в рубриката Агротема на 15 юни от 18:45 часа по АгроТВ.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.