1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Създадоха първото женско пчеларско сдружение

Създадоха първото женско пчеларско сдружение

Дамите ще се опитат да се борят с опасността от намаляване на броя на пчелните семейства

"Рискуваме България да остане без добиви от земеделските култури, тъй като броят на пчелите рязко намалява, а те са едни от основните опрашители в природата." Това съобщи Петя Иванова - първата жена, спечелила приза „Пчелар на годината" за 2010 г. Това е една от причините тя да учреди единственото в страната „Национално сдружение на жените пчелари".

Петя Иванова ще бъде председател на сдружението. Тя и 12 учредителки от цялата страна ще работят съвместно с всички жени пчеларки в България, съобщи БНТ-Пловдив. Иванова се надява организацията да помогне за развитието на биологичното пчеларство в страната и производството на пчелни продукти.

„Целта на това сдружение е да се борим и да преговаряме най-вече с Фонд „Земеделие" за субсидия на регистрирано пчелно семейство на кошер, също и за заплащане при опрашване на земеделските култури, на овощните дръвчета" заяви Петя Иванова.

В България има близо десет пчеларски сдружения, ръководени от мъже. В новосформираното от Петя Иванова няма да има място за представителите на силния пол. Дамите ще се опитат да се борят с опасността от намаляване на броя на пчелните семейства. Иванова обясни този факт с честата практика в последните години земеделските кооперации да пръскат с различни препарати насажденията, които се опрашават от пчелите.

Очаква се до два месеца да излезе съдебната регистрация на „Националното сдружение на жените пчелари" и то да заработи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.