1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Селското стопанство- застрашено от измирането на пчелите

Селското стопанство- застрашено от измирането на пчелите

Липсата на опрашване може да доведе до рязък спад в добива на зърнени култури

След проведено проучване в Скалистите планини (Колорадо, САЩ) от учени към университета в Торонто (Канада) е установено, че през последните две десетилетия, равнището на опрашване на някои видове растения е намаляло наполовина, посочва изданието „Daily Telegraph”.

Според проф. Джеймс Томсън, ръководител на изследването, резултатите трябва да бъдат предупреждение към другите страни в света, особено за Великобритания, където пчелите измират с най-бързите темпове в Европа (от 1970 г. - до 2007 г. британската пчелна популация е намаляла с 60%; само през миналата година местните колонии от пчели са намалели със 17%, което е два пъти над максимално допустимото ниво, намалява и броя на всички 250 вида, обитаващи територията на страната).

Пчелите като опрашители са „отговорни” за една трета от нашата храна. Следователно, ако изчезнат насекомите, опрашващи определени видове от флората, земеделските производители не могат да отглеждат култури като ябълки и тикви.

Учените обвиняват за намаляването на опрашването не толкова изчезването на пчелите, колкото климатичните промени, предизвикващи разминаване между момента на цъфтене на цветята и момента, когато пчелите излизат от зимен сън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.