1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Слаба е реколтата от мед в Родопите тази година

Слаба е реколтата от мед в Родопите тази година

Средният добив на мед е около 4-5 кг от пчелно семейство

Тази година е изключително слаба реколтата от мед в Родопите, каза  Ефрем Моллов - председател на общинската структура на Асоциацията на пчеларите-професионалисти в Смолян, предаде Агенция "Фокус". По думите му тази година средният добив на мед е около 4-5 кг от пчелно семейство, което е много малко. Повечето от пчеларите, които са били с по-малко кошери, изобщо не са взимали мед от пчелните семейства. По думите му има райони, където не е изкаран никакъв мед.

Най-много мед се е добил около Смолян и Смилян. В района на Мадан и село Върбина добивът на мед е много малък – около 2 кг от пчелно семейство. Тази година няма и манов мед. На по-високите места като Стойките, Широка лъка, Доспат и Борино почти е нямало мед. “Тежка година беше, но няма какво да направим освен да приемем природните условия”, каза Моллов. Той отбеляза още, че нормалният пчелен мед, правилно добит и правилно съхраняван по това време започва вече кристализация и трябва да е захаросан.

Според него, зимата за пчеларите ще е още по-тежка и основната им дейност през зимния сезон е да поддържа хранителния баланс в кошерите - това става единствено чрез кърмово тесто, което представлява специална питка от захар, която се дава на пчелите, за да могат да преживеят до пролетта, докато започне да идва нектар от природата. Друго важно нещо е кошерът през зимата да е затоплен, за да не излиза топлината, като по този начин да се съхрани енергията от храната. Моллов обясни, че енергията, която пчелите използват, идва единствено от меда, така че като е по-затоплено пчелното семейство, то консумира и по-малко храна.

 

Етикети Смолян, мед, добив
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.