1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Цената на меда се вдигна с 1 лев

Цената на меда се вдигна с 1 лев

Килограм от пчелния продукт на дребно струва около 10 лв

Цената на меда се вдигна. Пчелният продукт се продава с 1 лев по-скъпо на пазара. Причината за това е по-нисък добив през тази година.

Лошите климатични условия се оказаха изключително неблагоприятни и за пчеларския бранш. Лошото време е сред основните виновници за по-слабия добив.

„Тази година беше малко по-различна от предишни години, поради климатичните особености. Бяхме свидетели на много дъждове, на сравнително студено лято, поради което и пчелните продукти, които пчелите събраха и пчеларите извадиха от кошерите бяха в различно количество от предишни години. Специално за меда – поради това, че акациевата паша не беше усвоена от пчелите, при всички положения очакваното количество ще бъде 30-40% по-ниско по предварителни прогнози“, обясни за Агро БГ Михаил Михайлов, председател на Съюза на българските пчелари.

Килограм от пчелния продукт на дребно струва около 10 лв. Това е цената за полифлорен мед (мед, който се добива от нектара на много растения)

„Монофлорните медове са с по 1 лев повече, примерно 11-12 лв. за акациев и липов мед. Мановият мед е около 13-14 лв., защото от него се добиват най-малки количества“, обясни още Михайлов.

По-ниските добиви са довели до увеличаване и на изкупната цена на меда с около 50 стотинки на килограм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.