1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. У нас се произвежда най-евтиният мед в Европа

У нас се произвежда най-евтиният мед в Европа

Себестойността на един буркан висококачествен мед е 5-6 лева, а се изкупува от големите фирми за 3.50 лв.

У нас се произвежда най-евтиният мед в Европа, но българите са на последно място по консумация на Стария континент. Това твърдят пчелари, които са изложили продукцията си в един от най-големите търговски центрове във Варна като част от "Дните на медените изкушения”, информира БНТ.

Един от основните проблеми пред сектора е ниската изкупна цена на меда. Себестойността на един буркан висококачествен мед е 5-6 лева, а се изкупува от големите фирми за 3.50 лева. Друг проблем е високата възраст на пчеларите. Младите у нас не искат да се занимават с това, защото не виждат перспектива в занаята.

Българите са на едно от първите места по сърдечно-съдови заболявания в Европа. Ефикасен начин за предпазване от инфаркт или инсулт е редовната консумация на мед. У нас обаче се сещаме за този пчелен продукт, когато вече сме се разболели, твърдят пчелари. Лечебната доза на меда е един грам мед на един килограм тегло.

В търговската мрежа се продават големи количества мед менте, предупреждават от сектора. Само чистият мед кристализира, обясняват пчелари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.