1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. В община Борован заплашват с бунтове заради обявената публична продажба на общински ниви

В община Борован заплашват с бунтове заради обявената публична продажба на общински ниви

В най-бедната община във Врачанска област безработицата надхвърля 60%

В община Борован заплашват с бунтове заради обявената безпрецедентна публична продажба на общински ниви, съобщи БНТ. Борован е най-бедната община във Врачанска област, където безработицата надхвърля 60%.

Припомняме, през зимата хората от Борован бяха на крачка от гражданско неподчинение заради блокираните сметки на общината. Ръководството обаче не успя да погаси непосилния дълг от над 6 милиона лева, тъй като всички банки категорично отказаха заем. На тезгяха вече са 2800 от общо 3600 дка общински ниви.

"Земята е 2 и 3 категория, изключително ценна и добра и купувачи сигурно ще има. Някои от обявените имоти достигат до 650 лева на декар", изтъкна Веромир Спасов, заместник-кмет на община Борован.

От общината са обезпокоени, че загубата на обработваемата земя ще направи невъзможно бъдещото участие в европроекти, които изискват съфинансиране от местния бюджет. Провалят се и плановете част от нивите да бъдат дадени на безработни.

Хората от Борован и околните села са готови на крайни действия заради земята. За кметството обаче е парадоксално, че най-големият общински дълг е натрупан от енергийната ефективност на училища и детски градини, а от Министерството на финансите дължат стотици хиляди левове на Борован за енергоспестяващия ефект. Местната хазна ще излезе от кризата, само ако тези пари бъдат изплатени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.