1. Начало
  2. Новини
  3. Пчеларство
  4. Заради студената и дъждовна пролет българските пчелари не са успели да добият акациев мед

Заради студената и дъждовна пролет българските пчелари не са успели да добият акациев мед

Тази година добивите на мед ще бъдат с 20-25% по-ниски

Заради студената и дъждовна пролет тази година българските пчелари не са успели да добият акациев мед. Освен това лошото време обрича пчелите на глад и се налага кошерите да бъдат подхранвани на много места в страната. Това съобщи Даниела Челебиева, секретар на обединения български пчеларски съюз и областен председател на пчеларите в Шумен. Тя прогнозира, че тази година добивите на мед ще бъдат с 20-25 процента по-ниски в сравнение с миналата. 

Даниела Челебиева е пчелар с над 20-годишен опит. В момента тя има два пчелина с общо 170 кошера в Шуменско.  Този юни обаче, вместо да добива акациев мед, Даниела Челебиева е принудена да подхранва пчелите си. Казва, че в дългогодишната й практика това се случва за втори път.

В някои райони вече започнаха да цъфтят липите и стопаните се надяват през следващите две седмици да има достатъчно паша за пчелите.

За да запазят пчелините си, производителите се надяват да получат финансова подкрепа от държавата по програма de minimis, както това стана миналата година.

Автор: Дияна Желязкова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.