1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 147 години от гибелта на Васил Левски

147 години от гибелта на Васил Левски

Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче

Паметта на Апостола на свободата ще бъде почетена тази вечер с възпоменателна церемония в родния му град Карлово.

Във Велико Търново годишнината ще бъде отбелязана с общоградско поклонение и със специална програма в Националния военен университет "Васил Левски".

Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Апостола и в Ловеч.

У нас все повече историци се обявяват за това годишнината от гибелта на Левски да се отбелязва на 18-ти, а не на 19-ти февруари. До объркването се е стигнало заради техническа грешка при преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Затова чествания у нас има и през двата дни. 

Васил Иванов Кунчев – Левски е роден на 18 юли 1837 година в Карлово. Известен като Васил Левски и Апостола на свободата. Идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с идеи, смелост и деятелност, с единство на думи и дела печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие.
 
Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век.
 
Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото.
Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен “Апостол на българската свобода” и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.