1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. 57% от българите смятат Великден за голям празник

57% от българите смятат Великден за голям празник

Това показват данните от представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 март и 6 април 2012 г.

За последните пет години е регистриран ръст от 7% на българите, които честват Възкресение Христово като голям религиозен празник - от 50% през април 2007 г. на 57% сега. Това показват данните от представително изследване на НЦИОМ, проведено между 30 март и 6 април 2012 г. сред 1000 пълнолетни българи.

Наред с това с 9% намаляват заявяващите, че празнуват Великден, без религиозният мотив да е от първостепенна важност за тях - от 40% на 31%. Едва 4% от анкетираните по принцип не отдават особено значение на този празник. 9% не честват Великден, защото този празник не присъства в техните религиозни и културни традиции.

Великден най-често е сочен като важен религиозен празник от столичани, от висшисти, от хората на възраст между 40 и 59 години и от жените. Мъжете между 30 и 39 години, както и жителите на областните градове по-често от останалите сочат, че честват празника без религиозният мотив да е определящ за тях.

Две трети от самоопределилите се като православни християни в настоящото изследване на НЦИОМ посочват, че ще празнуват Възкресение Христово като религиозен празник, а една трета ще празнуват, без религиозният мотив да е водещ за тях. Повечето от интервюираните, които посочват, че не са вярващи, също възнамеряват да празнуват Великден.

Промените, настъпили през последните години по отношение на празнуването на Великден са свързани с известно намаляване на дяловете на хората, които боядисват яйца и купуват козунаци. И доколкото домашното месене на козунаци не компенсира намаленото купуване, логичното обяснение може да се търси в икономическите трудности, които българите изпитват.

В масовите представи празникът традиционно се свързва с боядисването на яйца, с купуването на козунаци и с поздрава "Христос Воскресе!". Над половината от българите твърдят, че посещават тържествените църковни служби по Великден.

98% от определящите се като православни християни посочват, че в семействата им се боядисват яйца за празника, 93% - че се поздравяват с "Христос Воскресе!" и 88% - че купуват козунаци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.