Англичани и българи ще демонстрират кулинарни умения във Велико Търново

Събитието се организира за четвърти път

Англичани и българи ще демонстрират кулинарни умения във Велико Търново по време на фестивала „Пъстра трапеза", който ще се проведе този уикенд (29 и 30 септември). Събитието се организира за четвърти път от Общинската туристическа агенция "Царевград Търнов", община Велико Търново и Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, съвместно с фирма „Ивитал Консулт". 

В двата почивни дни „Пъстра трапеза" ще разпъне софри в парк "Марно поле" от 11,00 часа и ще събере участници и гости от цялата страна.

В традиционната кулинарна изложба, в която шеф Пеньо Иванов и журито ще оценяват представените ястия, една от атракциите ще бъдат англичани от с. Хотница, които ще демонстрират гозби, характерни за жителите на Острова. Специално за случая британска свекърва и снаха ще се появят на фестивала в традиционни български носии.

В кулинарната надпревара ще се включат участници от селата Козаревец и Ресен, които ще представят и обичая „Захващане на леха", представители на  Килифарево ще изнесат фолклорна програма, ще гостуват още Ново село, Логодаж, Момчиловци и други. Гофрети от лимец и зелени кълнове от слънчоглед на място ще приготвя билкарят Емил Елмазов.

Професионални умения ще демонстрират шеф-готвачът на луксозен търновски ресторант Радослав Машков и неговите колеги Калина Донева, Живко Караджов и други. В състезанието за млади готвачи ще се включат два отбора от Професионалната гимназия по туризъм във Велико Търново, които ще приготвят салата от печени зеленчуци, пилешка кавърма и печени праскови с ягодов сос, предаде Дарик радио.

За най-гладните са предвидени традиционните надпревари „Кой изяде боба" и „Кой изяде млякото", а за най-малките ще има пленер за рисунки „Рецептите на баба".

На "Пъстра трапеза" ще бъдат представени и предмети на занаятчиите - бижута, рисувано стъкло, кукли от царевица, плъстени килими, а във фолклорната програма ще участва поппевецът Стефан Митров.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.