1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Архангеловден е!

Архангеловден е!

8 ноември е и професионален празник на полицаи, месари и колбасари и урбанисти

На Архангеловден християните почитат светите ангели и най-вече св. Архангел Михаил, който е смятан за вожд на небесните сили. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави празничната света литургия в митрополитския храм "Света Неделя".

Исторически този празник е установен в началото на IV век на Поместния Лаодикийски Събор, който осъдил и отхвърлил неправилното почитане на ангелите като към творци и управители на света и утвърдил православното им почитание. Според учението на църквата светите ангели дотолкова се утвърдили в доброто и любовта към Бога, че вече не могат да отпаднат от него. Те се наричат "втори светлини", защото чрез тях светлината на Христовата истина идва, без да се задържа, без да се губи, без да се смалява или изопачава.

За ознаменуване тържеството на деветте ангелски чина бил избран деветия месец, а, тъй като в това време църковната година започвала от март, днес се отбелязва през ноември. Осмият ден пък напомня за Събора на безплътните или, който ще стане в деня на Страшния съд, който светите отци наричат "ден осми". Освен за Страшния съд, този празник  напомня и за ангела-пазител, който се дава на всеки християнин при неговото кръщение и който е верен помощник, защитник и наставник.

На Архангеловден българите колят курбан в чест на светеца-покровител на мъртвите. Обикновено се жертва мъжко животно - овен или шиле, чиито глава и крайници се варят цели и след това се кадят с тамян. Жените приготвят и раздават помежду си специални обредни хлябове, наричани "Рангелов" или "Господьов хляб", "Боговица", "Света Петка", "Рангелово блюдо". Тържествената трапеза, била тя семейна или общоселска, се освещава от представител на църквата. Кожата на обредното жертвено животно се дарява винаги на църквата.

На този ден имен ден празнуват Ангел, Ангелина, Лина, Михаил, Михайлина, Михаела, Мила, Милена, Рангел, Рафаил, Гавраил, Гаврил, Серафим, Райко, Рая, Радко, Райна, Радослав, Рада, Радостин, Радивой, Емилия, Емил, Райка, Райчин, Рачо, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Милко, Милка, Михо, Геле, Ханка.

8 ноември е и професионален празник на полицаи, месари и колбасари и урбанисти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.