1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Бъдни вечер е!

Бъдни вечер е!

На масата се слагат нечетен брой ястия

Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници.  Отбелязва се ден преди Коледа. Християните се подготвят да посрещнат раждането на Божия син.  Изпълняват се различни ритуали.  Мъжете отсичат и избират Бъдника- дебел пън от дъб или круша. Той трябва да бъде запален от най-възрастния и да гори цяла нощ. Пепелта от Бъдника не се изхвърля, а част от нея се разпръсква за плодородие. 

Докато мъжете се занимават с Бъдника, жените приготвят празничната трапеза.  На нея задължително се слагат нечетен брой постни ястия.  На този ден се замесва пита, в която се слага пара. Вечерта най-възрастният в семейството я разчупва. Първото парче се поставя пред иконата на Богородица,  второто е за дома, а останалите – за другите членове на семейството.  В който се падне парата- той ще има здраве и пари през цялата година.  Около трапезата се седи дълго време и тя не се вдига. 

Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се гадае за следващата година. Например всеки от семейството взима по един орех, който е бил на трапезата и го разчупва. Ако е здрава ядката- и той ще бъде здрав.

 

Екипът на АГРО БГ честити светлия празник на всички!  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.