На масата се слагат нечетен брой ястия
Бъдни вечер е един от най-важните семейни празници. Отбелязва се ден преди Коледа. Християните се подготвят да посрещнат раждането на Божия син. Изпълняват се различни ритуали. Мъжете отсичат и избират Бъдника- дебел пън от дъб или круша. Той трябва да бъде запален от най-възрастния и да гори цяла нощ. Пепелта от Бъдника не се изхвърля, а част от нея се разпръсква за плодородие.
Докато мъжете се занимават с Бъдника, жените приготвят празничната трапеза. На нея задължително се слагат нечетен брой постни ястия. На този ден се замесва пита, в която се слага пара. Вечерта най-възрастният в семейството я разчупва. Първото парче се поставя пред иконата на Богородица, второто е за дома, а останалите – за другите членове на семейството. В който се падне парата- той ще има здраве и пари през цялата година. Около трапезата се седи дълго време и тя не се вдига.
Според народните вярвания на Бъдни вечер може да се гадае за следващата година. Например всеки от семейството взима по един орех, който е бил на трапезата и го разчупва. Ако е здрава ядката- и той ще бъде здрав.
Екипът на АГРО БГ честити светлия празник на всички!