1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Български фестивал на сливата ще се проведе в Троян

Български фестивал на сливата ще се проведе в Троян

В с. Борима разказват, че празникът има близо 80 годишна история

„Български фестивал на сливата“ ще се проведе в град Троян от 19 до 22 септември.

Традиционно се провежда в последната седмица на месец септември. Свързан е с един основен поминък на Троянския край – отглеждането на сливовата култура, производство на троянската сливова ракия и други сливови продукти. Дава възможност за изява на любителското творчество и развитието на занаятите, представя атрактивни демонстрации и ритуали.

Началото на фестивала е поставено в Националното изложение на народните художествени занаяти в село Орешак през 1993 година. От 1997 година празникът се провежда паралелно в град Троян и Националното изложение.

Има различни тези за началото на фестивала и за това на кого принадлежи идеята.

В с. Борима например разказват, че Празника на сливата има близо 80 годишна история. С призива на селския глашатай : „…Хайдееее…На Стафуня в нивата на празника на сливата. Ракийка си вземете и на празника идете…”се давало началото. И всички се отправяли към нивата на рода Стафунски след прибиране на реколтата. Там се отчита колко богата е била реколтата, колко сливи са изсушени, колко ракия е варена на казанката. След това от нивата, участниците в празника се отправят към центъра, където с празнично слово кметът или директорът на училището приветстват присъстващите боримци и гости от околията. След официалната част започва веселието.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.