1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Български народни обичаи пресъздадоха ученици в Добрич

Български народни обичаи пресъздадоха ученици в Добрич

Те участваха и в кулинарен конкурс

Български народни обичаи, свързани с коледните и новогодишни празници, пресъздадоха учениците от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина в Добрич. Показването на народните традиции е част от образованието в училището през последните няколко години.

В навечерието на зимните празници се пресъздават обичаите, свързани с Бъдни вечер, Коледа и Сурваки, разказва директорката д-р Светла Тодорова. Това са символи на българската култура, бит и традиции. Стремим се да възпитаваме учениците в спазването на тези ритуали, защото това са нашите корени, смята още ръководителят на учебното заведение. Разиграването на обичаите беше свързано и с кулинарен конкурс, в който учениците показаха приготвени от тях вкусотии, свързани с обредите на Бъдни вечер и Нова година. Те наредиха трапеза с нечетен брой постни ястия, сушени плодове, погачи – с пожелание за плодородие и здраве. Не липсваха както и пуканки и гевречета, с които се кичат коледари и сурвакарчета.

Първият ден от новата година е празник за най-малките, тъй като тогава те сурвакат по-възрастните от тях и им желаят здраве, късмет и берекет.

Ръчно изработени картички и сурвакници са изпратени до европейските партньори на Ветеринарната гимназия. С тях учениците изпращат и пожеланията си за здраве и успехи в съвместната им дейност. Ветеринарната гимназия работи по европейски програми, по които обменя знания и опит с партньори от редица страни. През последните пет години в гимназията са реализирани общо 12 проекта по програмите „Коменски”, „Леонардо да Винчи” и „Младежта в действие”. Над 100 ученици от гимназията са взели участие в международни срещи из цяла Европа.

Вижте  видео ...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.