1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Без лалета на 8 март!

Без лалета на 8 март!

След поредния отказ на Холандия да позволи на България и Румъния да влязат в Шенген се стигна до призив за бойкот на стоките от „ниската земя”

След поредния отказ на Холандия да позволи на България и Румъния да влязат в Шенген се стигна до призив за бойкот на стоките от „ниската земя”. Гражданско сдружение „Природата за хората" използва интернет пространството да помоли българите да не купуват лалета на празника на жената 8 март.

Холандия отдавна не е производител само и единствено на пролетното цвете. Голям брой от цветята влизащи в България са именно от там. Някои от борсите дори внасят повече от 90% от стоката си от Холандия. Цените там просто са в пъти по-ниски.

Цветята обаче не са основната стока, която внасяме от Холандия. Купуват се още електрически апарати, медикаменти, опаковки, птиче месо, какаово масло и т.н. Общата стойност на стоките за миналата година е малко над 500 милиона евро.

Евентуален отказа на страната ни да внася продукти от Холандия обаче не може да стресне търговците в „ниската земя”. Оказва се, че износът им към България се равнява на 0,01% от целия износ на страната.

Румъния обяви бойкот на холандските стоки още през септември миналата годин. Тогава беше прекратен вносът на холандски луковици под претекст, че предизвикват инфекция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.