1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Богата етнографска колекция в ямболското село Зимница

Богата етнографска колекция в ямболското село Зимница

Най-старите облекла са от преди повече от сто години

Една от най-големите колекции с народни носии и предмети от българския бит в миналото се намира в ямболското село Зимница. Сбирката е на преподавателя в местното училище Неделчо Василев, който не пести време и усилия, за да обогатява непрекъснато колекцията.

Етнографската колекция на Неделчо Василев заема почtи всяко кътче от целия трети етаж на фамилната му къща в Зимница. Началото поставено преди няколко години със запазени облекла от старите ракли на близки и приятели. Народни носии, стари фотоси и документи, предмети от бита и стопанския живот – експонатите сега са повече от хиляда,  всеки със своя собствена история.

Най-старите облекла са от преди повече от сто години – от Граово, от Родопите, от Битолския край. Колекционерът издирва и характерни накити от всяка етнографска област. В отделно помещение са представени предмети от бита на старите българи – задължителният във всяка селска къща стан, чекрък, стари парни ютии, шевни машини, както и позабравени днес уреди от стопанската дейност на полето.

Експонати от сбирката на 48-годишния ентусиаст вече са показвани в няколко етнографски изложби. А сбирката непрекъснато се обогатява.

Автор: Валентин Вълчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.