1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Бургаските смелчаци ще се хвърлят за Светия кръст в ледените води на Черно море

Бургаските смелчаци ще се хвърлят за Светия кръст в ледените води на Черно море

На мястото са осигурени катер с четирима водолази, медицински екипи и дежурни служители на дирекция УКОРС

Празничната програма на Богоявление в Бургас днес започна в 8:30 часа със света литургия в храм "Света Богородица". Следва ритуал по освещаване на бойните знамена и молебен за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас. Това ще се случи на площад "Атанас Сиреков" от 10:30 часа.

В 10:45 часа ще стартира  литийното шествие за Спасяването на Светия кръст, в което по традиция се включват голяма част от жителите и гостите на града. То ще премине по маршрута пл. "Атанас Сиреков" - ул. "Алеко Богориди" - Приморски парк -Моста. Хвърлянето на Светия кръст в морето и спасяването му ще бъде с начало 11:15 часа. Празничната програма продължава с тържествен ритуал по полагане на венци и цветя, по повод 167 години от рождението на Христо Ботев. Честването ще се проведе пред бюст - паметника на  революционера в Приморски парк от 11:30 часа.

Един от акцентите в програмата е изложбата на тримата бургаски именици - Йордан Ангелов, Йордан Петров и Йордан Маринов. Тя ще бъде официално открита от 13:00 часа в галерия "Богориди".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.