1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Чепеларското село Орехово ще отбележи празника на ореха

Чепеларското село Орехово ще отбележи празника на ореха

Селото е сред основните производители на орехи в Родопите

Празник на ореха ще чества днес от 16.00 часа чепеларското село Орехово, съобщи кметът на селото Павлина Петкова. Празникът ще се отбележи с кулинарен фестивал и народно веселие.

Името на населеното място винаги е било свързано с ореха, припомни Петкова и добави, че до 1886 населеното място се е казвало Ряхово, което също означава орех, като тогава с Указ името е сменено на Орехово. Името идва от множеството дървета, които се намират в населеното място, макар и те да не са основния поминък за хората. Селото е сред основните производители на орехи в Родопите, като ядките се изкупуват от различни фирми.

Петкова обясни, че орехите се консумират с мед, като уникалният здравословен продукт се прави по стара рецепта, тъй като в селото има и голям брой медопроизводители. Петкова каза, още че идеята за празника, който се чества за пръв път е на Сдружението по туризъм в селото, с цел привличане на туристи, тъй като основния поминък от няколко години насам е именно селският туризъм.

Програмата на празника ще бъде открита с концерт на гайдари от местното читалище, ще продължи с кулинарно изложение на ястия с орехи, приготвени от местните жители, както и изложение на лечебни отвари, тъй като е известно, че орехите се използват и в медицината, каза още Петкова. За празника организаторите са подготвили още викторини - една за ореха и друга за историята на селото. Слово за историята на населеното място ще изнесе и краеведът Атанас Калинов, който е родом от село Орехово. Програмата ще завърши с надсвирване и народно веселие с оркестър “Здравец”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.