1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честваме 128-та годишнина от Съединението

Честваме 128-та годишнина от Съединението

Снимка:

Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г.

С подменени знамена и почистен паметник на "Майка България" - Пловдив, наричан още столицата на Съединението, посреща 128-та годишнина от славната дата. Денят е обявен за официален празник в страната през 1998 г., а освен това е и празник на град Пловдив. 

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България.  Това става след като  Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния  управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.

На това събитие България дължи и девиза, изписан над входа на Народното събрание: "Съединението прави силата". 

За празника управата на Пловдив  смени 153 знамена и 153 трибагреника, както и 6 големи знамена по входно-изходните артерии на града и почисти с шампоан паметника "Майка България". 

В Регионалния исторически музей днес се открива изложбата "Българското съединение в изкуството". Експозицията включва оригинални литографски портрети на княз Александър I, Стефан Стамболов, Захари Стоянов, рисувани от Георги Данчов. На изложбата ще бъдат представени и двете картините на Николай Павлович, посветени на Съединението на България.

В Плевен ще има две изложби, посветени на това историческо събитие.  Постерите пред къщата-музей "Цар Освободител" разказват за преселниците в Плевен от Емборе, Македония. На пл."Възраждане" ще бъдат изложени автентични оръжия и униформи от времето на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./, притежание на частни колекционери. 

Църковни песнопения ще звучат на празника в патриаршеския храм "Св. Възнесение Господне" на Царевец, Велико Търново. Спектакълът е създаден от Петя Иванова, екскурзовод към музея и е озаглавен "Царевград Търнов - Хармонично съзвучие. Благослов" . Спектаклите  - в 11 и в 16 часа, ще са безплатни за посетителите.

Мемориал, посветен на загиналите във войните от Каварненско, ще бъде открит днес в града. На паметника на загиналите против фашизма, издигнат през петдесетте години на миналия век в Градския парк, са монтирани две паметни плочи с имената на 222-та загинали войници, подофицери и офицери от община Каварна в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. Новосъздаденият мемориал се допълва с Георгиевския кръст.

Вечерта в Пловдив на площад "Съединение" ще се състои традиционната тържествена заря - проверка, на която ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиерът Пламен Орешарски. В церемонията от 20.30 часа ще участват представителни блокове на Сухопътните войски и Военновъздушните сили под ръководството на командира на 3-та авиационна база бригаден генерал Цанко Стойков.

В честванията в много градове на страната ще участват представителни подразделения от Българската армия. военнослужещите ще положат венци пред паметниците на загинали бойци в Шумен,  Стара Загора, Ямбол, Плевен, Сливен, Русе, Благоевград, Бургас, Варна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.