1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Честваме Св. Харалампи – закрилник на пчеларите

Честваме Св. Харалампи – закрилник на пчеларите

Днес този празник е запазен в гр. Елена и неговата околност

Според народното вярване Св. Харалампи е покровител на болестта чума. Тази болест в миналото често е вземало много жертви. За да се предпази населението от страшната болест и да бъде омилостивен светията - българите са му отредили ден в своя традиционен календар. Денят на свети Харалампи е известен сред народа и като чуминден. Този празник в миналото е бил разпространен предимно в Северна и Източна България. Днес той е запазен в гр. Елена и неговата околност.

Рано сутринта на Св. Харалампи жените измитат цялата къща и чак тогава започват да месят обедния хляб. Той има формата на питки. Те се намазват с каден в църквата мед и поръсват с орехи. Обредните питки се раздават за здраве на близки и на съседи.
Такива питки могат да се занесат и на семейство, което е в траур. Дом, чийто семейство жалее, не може да раздава обреден хляб на този празник, Това важи докато трае траура, а той е една година. След като траурът бъде свален, близките на починалия човек могат да раздават обредни питки за здраве.

На празника на свети Харалампи, който е наричан от народа и Харламби, жените не бива да работят, тъй като ако направят това в дома им може да влезе болест. На този ден хората не бива да споменават името на болестта чума. Вместо това са я наричали лелята, медена и други епитети, с цел да бъде умилостивена болестта и да отмине даденото селище.
Страхът на хората в миналото е бил основателен. През средновековието често в района на старата българска столица Търново са избухвали чумни епидемии. При тези епидемии жертвите не били само от обикновеното българско население, но често от тази болест умирали и представители на средната и висша аристокрация. От болестта не е бил отминат и българския владетелски дом. През 1237 г. в българска столица Търново избухва чумна епидемия. Тогава умира българската царица Ана-Мария и едно от нейните деца.

Светеца покровител на болестта чума е повелител и на пчелите. За това пчеларите го смятат за техен закрилник. Това също не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина. Така на обредния хляб се слага мед, а меда е продукт произведен от пчелите.

На днешния ден да празнуват всички, които носят имената Хараламби, Ламби и други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.