1. Начало
  2. Новини
  3. Празници и обичаи
  4. Четвърто поредно издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN 2010

Четвърто поредно издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN 2010

Турнирът се провежда в чест на 115-та годишнина от началото на организираното туристическо движение в България

Четвъртото поредно издание на състезанието по планинско бягане VITOSHA RUN 2010 ще се проведе днес, съобщиха организаторите. В 9:00 ч. пред билетния център на НДК e  даден стартът на 18-километровото изкачване до Черни връх.

Турнирът се организира от Сдружение Маратон и се провежда в чест на 115-та годишнина от началото на организираното туристическо движение в България, започнало с изкачването на върха от Алеко Константинов и 300 негови съмишленици. Проявата е отворена за всички желаещи да приемат предизвикателството, като по трасето са подсигурени 6 контролни и 3 подкрепителни пункта.

На старта ще застанат зедно професионални бегачи и аматьори от всички възрасти с идеята да се получи един истински празник на планината, бягането и туризма. Награждаването ще се състои на хижа Алеко от 13:00 часа. Участие са потвърдили състезатели от националните отбори по планинско бягане, ски бягане и ориентиране, много любители и чуждестранни участници.

Тежката форма на този истински маратон включва и слизането обратно. Развиват се три варианта на планинското бягане – спринт (с дължина на надпреварата до 5 км), класическа дистанция (между 5 и 18 км) и маратон (над18 км). Планинският характер на българския ландшафт е сериозна предпоставка за развитието на дисциплината у нас.

Планинско бягане се организира в България от 1966 година, като в последната година в календара на БФЛА са включени 16 старта в цялата страна. Тетевен беше домакин на Балканското първенство миналата година, а в Сапарева баня тази година се проведе Европейско първенство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.